Att renovera badrummet är ett stort projekt och kräver kapital såsom planering. Det är en rolig upplevelse och många husägare drömmer om en badrumsrenomering. Här nedan beskrivs processen hur du som privatperson kan renovera ditt eget badrum.
Det första som behöver göras är givetvis en noggrann planering där mätningar och ritningar tas hänsyn till. Vad vill du inkludera i ditt nya badrum? Testa många lösningar och idéer så att du verkligen förverkligar din favoritidé och inte spenderat tiotusentals kronor på något du inte är nöjd med. Tillsammans med planeringen är det klokt att budgetera. Lägg upp en budget, gör en research över mateieral och ta in offerter från flertalet företag för att få en god prisöverblick.
När du har en klar bild över hur ditt nya badrum ska se ut och vet hur mycket det kostar är det dags att riva det gamla badrummet. Det är viktigt att plugga allt vatten och avlopp. Detta kan man göra själv om man är säker i det man gör. Känner du dig osäker kan du ta hjälp av en VVS-installatör eller rörmokare. Om du har ett betonggolv och ska flytta på golvbrunnar och avlopp behöver du bila upp för dessa. Har du ett reglat golv kan det behöva förstärkas för att bära tyngden av nytt kakel, hörnbadkar etcetera. Är du tveksam så konsultera en byggmästare eller konstruktör. Ska du lägga klinker behöver du ett styvt golv för att undvika sprickor. Sätt tvärreglar mellan golvbjälkarna och komplettera vid behov med en gjuten platta under tätskikt och flytspackel. Väggar måste också förstärkas om det tillexempel ska tillkomma en vägghängd toalett. Plywood på samtliga väggar bakom våtrumsskivorna brukar göra susen, det mesta kommer fästas i dessa.
Nu är det dags att montera avlopp och lägga in nya vattenrör. Montera avloppsrör och golvbrunnar. Tänk på att golvbrunnar ska fästas i bjälklaget. Moderna vattenrör i PEX är tåliga och tål till exempel att frysa utan att påverkas. Däremot är de styva och lite bökiga att handskas med. Vattenrör får inte skarvas inne i vägg eller golv utan ska läggas oskarvade. Följ leverantörens anvisningar om hur du åstadkommer böjar och 90-gradersvinklar. När detta är klart skall el installeras. Elinstallatören utför dragning och koppling av elen, däremot kan du stå för monteringen av elrör och eldosor.
Nu kommer det roliga, nämligen läggandet av golvskivor och flytspackling.
Skruva golvskivorna i golvreglarna. Såga ur för golvbrunnar och avlopp. Lägg in golvvärmen. Ska du ha vattenburen golvvärme används speciella skivor med spår för värmeslingorna och plåtarna de ska ligga i. Varje slinga utgår från en fördelare som är ansluten till en pump. Fördelaren behöver sitta åtkomlig bakom en lucka eller skåpsdörr. Lägg golvgips eller våtrumsskiva om du ska ha klinker.
Flytspacklingen är ett viktigt moment eftersom det är nu man säkerställer korrekt fall mot golvbrunnarna. Känner du dig osäker så ta hjälp med det här momentet.
Nu är det inte många moment kvar, nu skall du montera (rekommenderat) plywood och gips- eller våtrumsskivor på vägg och tak för att sedan montera tätskikt och eventuell elburen golvvärme om det är så att du ska ha sådan. Dessa moment lägger fundamentet för nästa steg som är montering av kakel på väggarna och klinkers på golvet.
Nu är allt slit klart och det roliga (ej sarkask) återstår faktiskt nu! Inredningen måste läggas på plats. Toalett, dusch, handfat mm sätts på sin rätta plats och kopplas in. Ditt badrum är nu klart!