Det finns olika typer av golv, laminatgolv och klickgolv. Här kommer vi att ta upp hur du lägger klickgolv.

De nyaste klickgolven är tillverkade så att vem som helst ska kunna lägga golv. Processen är snabb men omfattar många moment och dessa bryter vi ner här så att du enkelt kan lägga ditt golv. Vi delar in processen i två faser där första fasen är förberedandet.

Gör klart för klickkolvet

Samla alla brädor i en hög där du hade tänkt avsluta arbetet. Tänk även på att brädorna måste acklimatiseras innan de läggs, därför måste de ligga i rummet i helst några dagar i förväg.

Är underlaget nytt eller gammalt? Är det gammalt är det nödvändigt att såga bort en bit av foderlisterna. Såga längs en distanskloss med handsåg eller ett multiverktyg. Vill du att golvet ska låta så lite som möjligt när du går på det, kan det vara bra att lägga ett stegljudsdämpande underlag under klickgolvet. Var noggrann med att inte lägga dubblelt.

Nu är det dags för mätning. Mät golvet så att du har en aning om hur du ska lägga golvet. Skarvar ska förskjutas minst 25 cm från rad till rad. Bitarna som avslutar raderna bör helst vara under 20–25 cm. När du ska såga plankorna, gör det snabbt och lätt med en sticksåg. Ifall du ska göra rak kapning så använd dig av en handsåg, cirkelsåg eller kapsåg.

Lägg ditt golv

Klickgolv får inte läggas intill väggen, se till att ha 10mm marginal mellan golv och vägg och använd gärna avståndsklossar för att vara på säkra sidan att marginalen är konstant överallt. Sedan klickas brädorna ihop på två ställen. Dessa är: ena kortsidan och längs långsidan. När flera brädor har satts ihop knackas de på plats med en gummihammare.

Längs väggen kan du trycka ihop brädorna med en kofot. Använd i så fall en träkloss för att skydda väggen när du drar åt med kofoten. Det kan vara svårt att klicka ihop en del brädor, till exempel den sista längs en vägg. Då kan du ta bort den nedre delen av klicklåset och limma ihop brädorna med snickarlim. Vid rör lägger du en lösbräda ända fram till rören så att du kan mäta, markera och såga. Mellan rören och väggen läggs en brädbit som limmas fast på den bräda som du har sågat till.

Den sista brädan sågas till. Det brukar inte gå att klicka fast den och därför limmas den fast. Lägg en tjock limsträng på bägge brädor och pressa ihop dem med till exempel ett slagjärn.